ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Στέλιος Παπαθανασόπουλος: «Τους κανόνες τους επιβάλλει η ίδια η κοινωνία»

Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από συνέντευξη του Καθηγητή κ. Στέλιου Παπαθανασόπουλου στα ΝΕΑ.

Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Παπαθανασόπουλος, αναφερόμενος στον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει πως δεν μπορεί να είναι ορατός από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς είναι σταδιακός, μακροπρόθεσμος και όλα βασίζονται στην επαναληπτικότητα.

«Αρα το να μας λέει κάποιος κάτι μέσα από το TikTok σήμερα δεν σημαίνει ότι εγώ θα το κάνω αύριο. Όλα γίνονται σε μακροπρόθεσμη βάση και σε συνεχή και τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστεί κάποιος. Αλλά όχι όμως σήμερα ή αύριο» εξηγεί.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ», ο ρόλος των social media στη σύγχρονη πολιτική επικοινωνία δεν είναι καινούργιος: «Είναι στην ουσία από το 2008 και τις αμερικανικές εκλογές, με πρωτεργάτη τον Μπαράκ Ομπάμα.

Τότε ήταν το Facebook, το Myspace και το YouTube. Πλέον, το Myspace δεν υπάρχει, το YouTube είναι περισσότερο σαν τηλεόραση και το Facebook είναι για τη δική μου γενιά, δηλαδή είναι ένα ηλικιωμένο μέσο. Οι νεότεροι χρησιμοποιούν το Twitter, ένα μέσο διαπραγμάτευσης πολιτικών και δημοσιογράφων ή για κάποιους που θέλουν να κάνουν δηλώσεις, νομίζοντας ότι κάτι κάνουν, ειδικά στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η νέα γενιά χρησιμοποιεί το Instagram και το TikTok. Στην πολιτική επικοινωνία αυτά τα δύο μέσα προσφέρουν το λεγόμενο politainment, τη σύζευξη της πολιτικής και της διασκέδασης. Προσφέρουν τον πολιτισμό της εικόνας και μας οδηγεί να έχουμε μια διαρκή απόσπαση προσοχής, με μεγάλο αντίκτυπο στην ενημέρωση. Το TikTok για τους μεγαλύτερους δεν λέει τίποτα. Κάθε γενιά έχει τα μέσα της.

Η νέα γενιά έχει τα νεότερα μέσα, ενώ πιθανότητα η μεθεπόμενη νεότερη γενιά θα έχει το δικό της μέσο. Τα μέσα γεννιούνται, μεγαλώνουν, αυξάνονται, πληθαίνουν, μειώνονται και πεθαίνουν μαζί με το κοινό τους».

«Γκρίζος ρόλος»

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες περί του «γκρίζου ρόλου» που μπορούν να διαδραματίσουν σε διαδικασίες όπως οι εκλογές, ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά «πως κάθε φορά για Μέσα τα οποία αποκτούν μια δυναμική στην κοινωνία και στο επικοινωνιακό πεδίο λέμε τα ίδια.

Τα ίδια είχαμε πει για τις εφημερίδες, τα ίδια λέγαμε για το ραδιόφωνο και τώρα αυτά λέμε για τα social media, όπως το TikTok. Mε τη διάδοση του Διαδικτύου έχει αυξηθεί κατακόρυφα η δυναμική τους.

Από το 1996 στην Ελλάδα που δεν ήταν κανένας στο Διαδίκτυο έχουμε φτάσει σήμερα στο 94%. Θεωρώ ότι η νεότερη γενιά που έχει γεννηθεί και έχει γνωρίσει τον κόσμο με τα social media μπορεί να τα αποκωδικοποιεί καλύτερα.

Υπάρχουν κανόνες. Παραπληροφόρηση πάντα υπήρχε και προπαγάνδα και fake news από την αρχαιότητα. Τους κανόνες όμως τους επιβάλλει η ίδια η κοινωνία. Μια ανοιχτή δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα γιατί τα Μέσα είναι παράγωγά της. Από την άλλη, μια κοινωνία που είναι απολυταρχική σαφέστατα και θα φοβηθεί τα Μέσα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να επιδρά μεταξύ του».

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

(Για το πλήρες δημοσιογραφικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «Η μάχη των πολιτικών αρχηγών στο TikTok» (13 Μαΐου 2023) πατήστε εδώ /

Πηγή Φωτογραφίας: Εφημερίδα TANEA – Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, σ. 8-9).